Samen naar duurzame ontwikkeling

Samen meer, beter, schoner en gezonder.

Samen meer, beter, schoner en gezonder. Dat is de titel van het verkiezingsprogramma 2015-2025. Reeds in 2015 voorzagen we dat we minstens 10 jaren nodig zouden hebben om de noodzakelijke verbeteringen in onze maatschappij door te kunnen voeren. De ondertitel van die visie is samen meer, beter, schoner en gezonder, ervan uitgaande dat er reeds fundamenten zijn maar dat er versneld ontwikkeling moet komen in Suriname, door de handen uit de mouwen te steken.

Voor zover bekend, is de volkerengemeenschap nog nooit zo onderling afhankelijk geweest als vandaag. Er is geen plaats meer voor dominantie van de ene staat door de andere. Wij delen mondiaal de natuur, de schaarse vruchtbare grond voor de productie van voedsel, de oceanen, de atmosfeer, etc.

Wat geldt voor de wereld geldt nog meer voor de individuele staten zoals Suriname. Als onafhankelijke Staat zijn wij met ons allen, stuk voor stuk, onderling dus samen, verantwoordelijk voor onze welvaart, ons welzijn, onze veiligheid en het behoud van onze soevereiniteit over het gehele grondgebied.

 

Nationaal beleid met de NDP

De Nationale Democratische Partij (NDP) is zonder enige twijfel, de partij waartoe vele patriotten zich aangetrokken voelen. Wij zijn sterke voorstanders van een daadwerkelijke dekolonisatie van Suriname als een van de bouwstenen voor natievorming. Waar ‘hokjes’- politiek een kenmerk was van onze (neo) koloniale geschiedenis, zo loopt onze partij voorop op de weg naar een natie die slechts één belang kent en dat is het nationaal belang.

 

Onze partij staat samen met onze natie voor kolossale uitdagingen. Wij moeten koersen naar een versnelde duurzame ontwikkeling van de natie. Wij hebben de vleugels van etnische politiekvoering gebroken. Wij zijn inmiddels de grootste multi-etnische partij geworden waarin elke Surinamer zich thuis kan voelen. De NDP heeft zich in deze als multi-etnische trendsetter geprofileerd, waarbij wij heden merken dat overige partijen zich uiteindelijk ook genoodzaakt voelen om hun partijgrenzen open te gooien.

 

Diversifiëring van de economie op basis van onze zegeningen

Na vette jaren met een hoge olie- en een hoge goudprijs, moeten wij nu de staatshuishouding draaiende houden met aanzienlijk minder inkomsten. Eén ding hebben wij zeker gesteld: belangrijke delen van de inkomsten hebben wij gebruikt om alle Surinamers zoveel mogelijk gelijke kansen te bieden om mentaal en fysiek gezond te blijven en, steeds gerichter opgeleid te worden. Zo alleen zullen wij samen in staat zijn om vooruitgang te boeken voor onszelf en voor de gehele natie.

 

We hebben dit gedaan in de overtuiging dat Suriname slechts duurzaam welvarend zal zijn wanneer de Surinaamse mens centraal blijft staan in ons beleid. Gezonde en gericht opgeleide Surinamers zullen capabel zijn om in toenemende mate, mee te denken, mee te beslissen en mee te doen. De verruiming van de beursmogelijkheden, zowel voor hen die in Suriname of in het buitenland moeten studeren, dient hetzelfde doel. De bouw van 1500 studentenverblijven in een integraal project met bibliotheken, kantines en sportfaciliteiten past in dezelfde lijn.

 

Wij verdienen vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw, het meeste geld aan de mijnbouw. Het ging in het begin om bauxiet en in het verlengde daarvan de aluinaarde en aluminiumproductie. Daarna hebben wij het mijnen van aardolie toegevoegd als een 100% Surinaamse verdiener, terwijl wij goudwinning zowel kleinschalig, middelgroot als grootschalig tot een grootverdiener hebben gemaakt. De voordelen van deze extractieve sector zijn bekend. De bijdrage aan ons Bruto Nationaal Product is stevig. Bovendien versterkt het onze begrotingscapaciteit zodanig dat wij in staat zullen blijven een goede gezondheidszorg, goed onderwijs en vorming voor elke Surinamer, te garanderen.

 

Echter, de prijs die wij hiervoor betalen is hoog! De mijnbouwsector is niet milieuvriendelijk. Het schept geen duurzame en kwalitatieve arbeidsplaatsen. De wereldmarktprijzen, die voor ons onbeheersbaar zijn, vertonen enorme ‘ups’ en ‘downs’. En laten wij niet vergeten: bauxiet, gouden aardolie raken op na een aantal jaren. De conclusie is duidelijk: wij moeten samen een duidelijk omschreven plan ontwikkelen om onze economie in een duurzame richting te duwen, zeker met de veelbelovende olievondsten voor onze kust. Het is een nationale uitdaging om de olie-industrie niet de nieuwe kurk van onze economie te maken, maar juist de bakermat te laten zijn van een gediversifieerde economie.

 

NDP gelooft dat wij samen Suriname kunnen bouwen

Anton de Kom heeft in 1933 gedroomd en de wens uitgesproken dat Surinamers van welke etnische oorsprong dan ook, gezamenlijk zouden optrekken in het vestigen en verbreden van een onafhankelijk Suriname. De wens die Anton de Kom 87 jaar geleden uitsprak wordt nu waargemaakt door de grootste politieke partij die Suriname kent, de NDP.

 

Wroko de fu du mi pikin, hori baka dji mi, mi pikin! Is de boodschap van Mama Sranang die wij als Surinamers en als NDP-ers goed hebben begrepen. Steeds meer Surinamers leven en werken met de overtuiging dat wij SAMEN moeten doorstoten naar duurzame ontwikkeling. De NDP biedt zich aan als dienaar van deze visie en als werkpaard in de verwezenlijking van deze missie!