Meedenken, meebeslissen en meedoen

Meer dan een leuze voor de NDP

Meedenken, meebeslissen en meedoen is een slogan uit de jaren ’80 die nog altijd hoog in het vaandel staat van de partij. Het is zelfs zo belangrijk dat de drie balken links in het NDP logo hierop zijn gebaseerd. Daarnaast is het meedenken, meebeslissen en meedoen verankerd in de democratische manier van beslissingen nemen in de partij. In de statuten van de partij is vastgelegd op welk niveau, wie hun input kan leveren. Vanzelfsprekend voor de NDP is dat deze input wordt gewaardeerd ongeacht uw afkomst, sociale status, religieuze voorkeur of opleidingsniveau.

 Los van deze formele zijde hebben individuen in commissies de mogelijkheid om hun bijdrages te leveren op het gebied van jongeren, vrouwen en via decentralisatie in de districten en ressorten.

 

De positie van de vrouw is verankerd binnen de partij

Decreet C-11 hief de handelingsonbekwaamheid van de vrouw op in 1981. Sindsdien is de positie van de vrouw in Suriname steeds verbeterd. Sinds het ontstaan van de NDP in 1987 heeft de vrouw ook binnen de partij een steeds prominentere rol ingenomen. Nog ver voordat dit gewoon geworden is. In 1996 werd de eerste vrouwelijke DNA-voorzitter gepresenteerd, mevrouw Marijke Djawalapersad, bij de toenmalige regering waar de NDP deel van uitmaakte. Bij de verkiezingen van 2015 is 46% aan vrouwelijke kandidaten gekozen bij de NDP en bestaat de Raad van Ministers voor 20% uit vrouwen.

Vanaf 2010 tot 2020 heeft de Nationale Democratische Partij (NDP) Jennifer Geerlings-Simons gepresenteerd als voorzitter van De Nationale Assemblee. In de afgelopen tien jaren zijn meer dan vierhonderd (400) wetten behandeld en zijn er reguliere vergaderdagen ingesteld. Zo zijn ook de commissievergadering openbaar gemaakt.

 

Jongeren krijgen volop kansen binnen de partij

De NDP deinst er niet voor terug om talenten de kans te geven zich te ontwikkelen. Zo zijn er sinds 2010 diverse jongeren doorgebroken in de politiek, zoals dhr Melvin Bouva, dhr. Amzad Abdoel, dhr. André Misiekaba, mevr. Sylvana Afonsoewa, mevr. Daniella Sumter, dhr. Stephen Tsang en dhr. Sergio Akiemboto om er maar enkelen te noemen. Velen van hen komen oorspronkelijk uit de jeugdopleiding van de NDP, en hebben door werken en studeren zich opgewerkt tot diverse beleidsmakende of wetgevende functies in onze maatschappij.


DNA-kandidaten 2020 afspiegeling van de maatschappij

Voor de DNA-verkiezingen in 2020 hebben wij wederom ervoor gekozen om nieuwe mensen een kans te geven, terwijl jongeren en vrouwen goed vertegenwoordigd zijn:

  • Meer dan 50% jongeren

  • Ruim 1/3 vrouwen

  • 1 op de 4 DNA kandidaten is een nieuw gezicht

Bekijk de DNA-kandidaten voor de Algemene, Vrije en Geheime Verkiezingen in mei 2020.