Bruggen slaan naar elkaar

De mens staat centraal

Hele grote bruggen, grote bruggen, middelgrote bruggen, kleine bruggen: ons volk blijft zelf al haar bruggen bouwen om het land te ontsluiten, om de potentie van ons land makkelijker te bereiken en te benutten. En wij blijven tegelijkertijd ook sociale bruggen bouwen om een solide eenheid onder ons volk te behouden en samen te blijven bouwen. 

De Regering Bouterse-Adhin heeft de vijf vernieuwingen van de NDP toegepast als leidraad voor het regeerbeleid. Dit beleid is samengevat in een richtinggevend kompas voor beleid. Dit kompas maakt beleidsbeslissingen van de regering toekomst-proof.

 

De mens staat centraal

In het beleid van een NDP regering zal de mens centraal staan. Het uiteindelijk doel van de NDP is om “te groeien naar een natie van geestelijk en lichamelijk gezonde en gericht opgeleide Surinamers die gezamenlijk en in veiligheid bouwen aan een succesvolle en sociaal-rechtvaardige samenleving die actief participeert in de onderling afhankelijke groene en ICT geleide wereldgemeenschap.”

De fundamentele keuze om de mens centraal te stellen, heeft direct invloed op alle beleidsbeslissingen, oftewel op alle radartjes in het kompas. De Surinamer is hierbij echter niet alleen begunstigde, maar ook de motor van het beleid op nationaal, district en ressortsniveau.

Het beleidskompas bestaat uit vijf radars die aan elkaar ondersteunend werken om de ontwikkeling van Suriname te stuwen.

Voorwaarden om welvaart en welzijn te creëren voor de Surinaamse mens

Volgens de NDP kunnen we spreken over welvaart en welzijn, als de Surinaamse mens beschikt over:

  • Adequate huisvesting

  • Optimale mentale en fysieke gezondheid door beschikking en zekerheid over voeding, water en gezondheidszorg

  • Inkomenszekerheid, uit loondienst of ondernemerschap

  • Gerichte educatie die aansluit bij de eisen van nu en de toekomst

  • De mogelijkheid voor zelfontplooiing en recreatie middels cultuur en sport

  • Sociale zekerheid

  • En veiligheid om te zijn en om zich te bewegen


Deze voorwaarden zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid en burgers. De regering besteed, volledig in lijn met het Sociaal Akkoord uit 2010, minimaal 30% van haar overheidsbudget aan deze uitgaven.

De te versterken economische sectoren

Economische groei zorgt ervoor dat investeringen in deze voorwaarden mogelijk zijn.
Het zwaartepunt voor investeringen ligt in de duurzame sectoren waarbij Suriname langdurige inkomstenmodellen kan creëren.

Traditionele mijnbouw en klein mijnbouw zijn sectoren die we zullen continueren volgens contracten, maar niet uitsluitend actief verder moeten ontwikkelen. Daarentegen liggen de kansen op het gebied van landbouw en aquacultuur. Bij industriële productie oftewel het waarde toevoegen aan grondstoffen en/of halffabricaten, duurzame visserij, bosproducten en bosbijproducten, waterexploitatie en dienstverlening: zoals verdienmodel uit milieu, ICT dienstverlening, bancaire dienstverlening, gericht toerisme, e-commerce en transport. De pijlers zijn dus de sectoren duurzame industrialisatie en dienstverlening.

Investeren in infrastructuur: no productivity without connectivity

Wanneer we de economie willen diversifiëren en een duurzamer, groener karakter willen geven, zodat onze economie stabieler is en we minder vatbaar zijn voor schommelingen op de wereldmarkt, dan zijn er belangrijke voorwaarden.


Een focus moet liggen op het ontwikkelen en onderhouden van fysieke infrastructuur; om invulling te kunnen geven aan onze ideale geografische ligging middels een hubfunctie van zee- en luchthavens. Maar ook voor het verbinden van de districten en connecties met onze directe buurlanden middels wegen en bruggen.


Ontwikkeling van industrie hangt direct samen met de beschikbaarheid van energie. Als groenste land van de wereld moeten we onze energiemix inrichten met hernieuwbare bronnen en aanvullen om aan de energiebehoefte te kunnen voldoen.


Het upgraden van de ICT infrastructuur met ontsluiting van het binnenland en het vergroten van internettoegang is een belangrijke voorwaarde voor de groeisectoren. Het Nationaal Breedband Plan wordt in dit kader uitgevoerd om deze ICT infra versneld aan te leggen. Het nemen van maatregelen om de veiligheid van deze strategische infrastructuur te bewaren, zowel online als offline, is evident.

 

Geen hokjes-beleid maar cross-sectoraal samenwerken

De regering is als beleidsmaker verantwoordelijk voor alle cirkels van ontwikkeling. Er zijn echter enkele beleidsgebieden die een cross-sectoraal karakter hebben en waarbij er dwars door de muren van ministeries met elkaar moet worden samengewerkt.

Bijvoorbeeld op het gebied van het Financieel-Monetair beleid van het land, zoals via het aanboren van financiële bronnen om de economische ontwikkeling versneld te financieren. Via spaarfondsen, het aantrekken van Foreign Direct Investments, bilaterale en multilaterale leningen, grants of andere Innovative financing. Het waarborgen en versterken van evenwichtige ecosystemen, die grote waarde vertegenwoordigt voor onszelf en de wereldgemeenschap.

Daarnaast gaat het om:

  • Wetenschap, technologie en innovatie als basis voor ontwikkelingsplannen;

  • Ruimtelijke ordening op landelijk en regionaal niveau;

  • ICT beleid waarbij dienstverlening vanuit de overheid gedigitaliseerd en versneld wordt, en waarbij e-communication en e-commerce ondersteund wordt;

  • Het waarborgen va nationale en internationale veiligheid. Bij uitstek een onderwerp dat sterk samenhangt met het uitbouwen en zorgdragen voor onze externe relaties.

  • Daarnaast zijn er algemene zaken waarover we lange termijn plannen moeten hebben, zoals bevolkings- en gender beleid.

Het geheel van ontwikkelingen en beleidsbeslissingen moet worden ondersteunt door communicatie, pr en protocol, zeker in deze eeuw van continue informatie en communicatie.

>>Zie hierbij de video over dit kompas (link naar video)