Woningbouwplannen beginnen vaste vormen aan te nemen


250De plannen van de regering om in vijf jaar tijd 18.000 woningen te bouwen beginnen vaste vormen aan te nemen. President Desi Bouterse zei dat de plannen ver gevorderd zijn en er een haalbaarheidsstudie af is. “Het is de bedoeling dat we aan het eind een woningbouwindustrie hebben die ook gericht is op export”, aldus het staatshoofd donderdag op een persconferentie. Hij gaf aan dat met Chinese bedrijven er een memorandum of understanding (mou) is getekend voor iets meer dan US$ 6 miljard als financiering en het bouwen van huizen in Suriname.

De mou is getekend door minister Ramon Abrahams van Openbare Werken. Bouterse zegt dat het niet betekent dat Suriname de US$ 6 miljard in handen krijgt. Het is een leningovereenkomst waarvoor de Chinezen garant staan. De mou is getekend met 2 Chinese bedrijven. Met een van de bedrijven is een intentieverklaring getekend voor de bouw van meer dan 8000 woningen. Eerder heeft ook Dalian toegezegd garant te staan voor de bouw van 500 woningen. Bouterse zei dat het in deze intenties gaat om prefabwoningen.

Bouterse deelde mee dat niet alleen de Chinezen garant willen staan voor de bouw van woningen. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft volgens hem zelf nog betere voorwaarden. Zo is er een voorstel voor een lening tegen slechts een half procent rente over een looptijd van 25 jaar. “Het is nu belangrijk dat de grote woningbouwprojecten in stelling worden gebracht. Voor de kleinere projecten moet ook een structuur gemaakt worden”, aldus Bouterse. Een van de modellen die moet worden uitgewerkt is het produceren van modelwoningen zoals dat vroeger het geval was met de zogenaamde Bruynzeel bouwpakketten.

Het staatshoofd verzekerde dat Surinaamse ondernemers zeker aan bod zullen komen bij deze projecten. Hij maakte wel duidelijk dat multinationals eerder zaken doen met gecertificeerde bedrijven. In het plan zal dan ook ruimte worden gemaakt om Surinaamse ondernemers te trainen om daarna gecertificeerd te worden. Naast de woningbouwprojecten hebben de mou en de intentieverklaring ook betrekking op andere grote werken zoals infrastructuur. De Chinezen staan onder andere garant voor de bouw van een diepzeehaven, spoorlijnen voor vrachtvervoer, asfaltering van wegen en andere projecten.