‘Stemgedrag kiezers verandert’


verkiezingen_DetailfotoPARAMARIBO – Bij onveranderde omstandigheden zullen in mei dit jaar meer Hindostaanse kiezers dan voorheen op de NDP stemmen. In 2010 stemde gemiddeld 35 procent van de kiezers uit deze etnische groep op het Nieuw Front en 26 procent op Megacombinatie, met de NDP als trekker. Dat constateert LC Media aan de hand van de cijfers uit de enquête die onlangs samen met Bureau Interview van Maurice de Hond in zes kiesdistricten is uitgevoerd.

De peiling heeft geleid tot de nodige kritiek. Criticus Julian With spreekt zelfs van “misleiding” en noemt de peiling hoogst onbetrouwbaar. Volgens With kan nimmer sprake zijn van een wetenschappelijk onderbouwde peiling, wanneer de enquêteurs zelf aangeven dat hun prognose is gebaseerd op data die is verzameld in zes kiesdistricten en “schattingen” voor de overige vier.

De enquête geeft aan dat van de Javaanse kiezers circa 25 procent in 2010 op Megacombinatie heeft gestemd, bijna evenveel als bij de Javanen (27 procent) die op Volksalliantie van Paul Somohardjo stemden. Bij de creoolse kiezers was het aandeel 42 procent dat heeft gestemd op de MC, bij de marrons was dat aandeel 35 procent, bij de inheemsen 52 procent en bij de categorie ‘Anders’, was het aandeel 34 procent.

Bij de verkiezingen van mei 2015 zullen bij onveranderde omstandigheden volgens de prognose van LC Media/Interview nu 31 procent van de Hindostanen stemmen op de NDP, terwijl nu ook 31 procent van de Javanen zegt op de NDP te stemmen. “Een duidelijke stijging bij beide categorieën kiezers. Bij de creoolse kiezer stijgt het aandeel van de NDP nu naar 51 procent, een hogere stijging dan bij de Hindostanen en de Javanen”, stellen de onderzoekers. Bij de Marrons zullen minder mensen op de NDP gaan stemmen, namelijk 32 procent.