RGB reikt 375 grondpapieren uit in Wanica


rgb_DetailfotoPARAMARIBO – Ongeveer vierhonderd (375) grondpapieren zijn donderdag in Wanica uitgereikt door het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB). Deze documenten, waarvan een groot deel toewijzingsbeschikkingen is, waren bestemd voor bewoners van Domburg en Houttuin. Het ministerie zal over twee weken weer gronddocumenten verstrekken in dit district.

“De meeste aanvragen die bij RGB liggen, komen uit Wanica en het aantal is duizenden”, zegt RGB-minister Steven Relyveld tegen de Ware Tijd.

De reden hiervoor is dat de aanvragen al geruime tijd zijn blijven liggen bij RGB. De toename van bevolkingsgroei in Wanica is volgens Relyveld geen reden dat de meeste aanvragen uit dit district komen.

“Ik ben heel blij met mijn toewijzingsbeschikking, omdat ik zeven jaren op dit moment heb gewacht”, reageert Airien Badjar. Zij is al 25 jaren werkzaam bij het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en wil tuinbouw en veeteelt uitoefenen op haar terrein. Noermin Sordjo woont al 40 jaren op het stuk land waarvoor hij donderdag een bereidverklaring heeft gekregen. “Ik ben enorm opgelucht omdat het de eerste stap is tot toewijzingsbeschikking en ook de stap tot zekerheid. Hierdoor zal een vreemde niet op een dag bij me komen om me van het terrein op te donderen”, zegt hij.

LVV-minister Soeresh Algoe gaf tijdens zijn toespraak aan dat hij voorlopig negatief advies geeft aan RGB wanneer iemand met een stuk grond voor landbouw van deze bestemming wil veranderen. “Onze vruchtbare gronden moeten geen verkavelingprojecten worden, want straks zullen we groenten uit Kwamalasamutu moeten halen. We willen hierdoor de landbouwproductie stimuleren”