Personeel Combemarkt op bezoek bij president


Mars personeel Combemarkt naar de woning van de president_IN (23)_DetailfotoPARAMARIBO – “Ik ben mijn werkgever komen ondersteunen. Tenslotte verdien ik mijn brood bij hem”, verklaart een personeelslid van Combé Markt zijn aanwezigheid gisteren thuis bij NDP-voorzitter Desi Bouterse. “Mi é luku pe mi voordeel de. A no so?, vervolgt de werknemer, die reeds achttien jaar bij de onderneming werkt. Het personeelslid zegt dat hij ook al geruime tijd aanhanger van de NDP is.

Een veel jongere collega was liever normaal naar het werk gegaan: “Vandaag is toch een normale werkdag. Ik was liever aan het werk gegaan dan dit”, reageert hij. Hij zegt uiteindelijk ‘voor de gezelligheid’ meegedaan te hebben.

De leiding en het personeel van Combé Markt was gisteren op bezoek bij Bouterse. Volgens directeur Kries Kalipdewsing waren er ruim duizend werknemers aanwezig en zijn zij niet gedwongen om mee te doen. Ook de personeelsleden, die thuis gebleven zijn, worden voor de dag normaal uitbetaald. Familieleden van werknemers mochten van de baas eveneens meedoen.

Kalipdewsing prees Bouterse in zijn toespraak. “A man dis drai a kondre gevaarlijk bun.” Hij vindt het belangrijk dat de regering investeert in onderwijs, ook al zou er hierdoor geen geld over blijven in de staatskas.

Bouterse is Kalipdewsing erkentelijk voor zijn initiatief. De NDP-leider had niet verwacht dat de ondernemer inderdaad zijn bedrijfsactiviteiten zou onderbreken “en zoveel inkomsten mislopen” om met zijn personeel de partij steun te komen betuigen. “Dit is een historisch moment”, zei Bouterse. Kalipdewsing heeft volgens de politicus een belangrijke rol gespeeld toen de regering de prijzen van de basisgoederen wilde verlagen. Hij zou ingestemd hebben met een kleinere winst. Ook onderwijsministers Ashwin Adhin en landbouwminister Soeresh Algoe voerden het woord op de bijeenkomst.-.