LISP II-project zal 3100 woningen opleveren


425Binnen vijf jaar zullen 3100 woningen worden gebouwd in het tweede Low Income Shelter Project (LISP II). President Desi Bouterse onthulde het logo en stelde dit programma vandaag in werking. 
Bouterse deelde mee dat dit programma gefinancierd wordt door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor US$ 15 miljoen. De overheid levert een eigen bijdrage van US$ 314.000. Hij merkte op dat de bouw van de woningen past in het programma van de regering. “Dit is de eerste handeling ter uitvoering van het regeerakkoord”, aldus de president.

Hele land 
Minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting zei dat voor elk geografisch deel van het land dit project geldt. Van Brokopondo tot Sipaliwini, langs de Suriname- en Marowijnerivier zullen er 110 huizen verrijzen. In inheemse dorpen aan de Corantijnrivier komen er 90 huizen. 800 woningen zijn geprojecteerd in Nickerie, Coronie en Saramacca. In het kustgebied (Commewijne en Marowijne) zullen 700 huizen opgezet worden. De districten Paramaribo, Wanica en Para zijn goed voor 1400 huishoudens.

De president merkte op dat volgens het Meerjaren Programma Huisvesting een jaarlijkse behoefte van ongeveer 5800 woningen is voor de komende 20 jaar. De regering zal effectief beleid voeren waardoor de armoede in het land verminderd zal worden. Volgens Bouterse zal binnen vijf jaar de woningnood met 20% afnemen. Naast de bouw van woningen zullen maatregelen getroffen worden uitvoering van woningbouwprojecten te stimuleren.

Lage inkomensgroepen 
LISP is speciaal voor personen met een laag inkomen die een eigen huis willen bouwen. Mensen kunnen ook subsidie krijgen om hun huizen uit te breiden, af te bouwen of te renoveren. Huishoudens die vanaf SRD 675 tot SRD 1575 verdienen, komen hiervoor in aanmerking. Ze zijn verdeeld in drie groepen. LISP heeft speciaal een folder uitgegeven met de voorwaarden en de documenten die nodig zijn. De huishoudens moeten wel beschikken over een bouwkavel