Enquête Maurice de Hond: NDP wint verkiezingen grandioos


ndp_DetailfotoPARAMARIBO – De Nationale Democratische Partij (NDP) gaat de aanstaande verkiezingen grandioos winnen. De partij zal 28 parlementszetels behalen en de belangrijkste rivaal V7 komt op 19. Dat blijkt uit de enquête van LC Media die in samenwerking met de bekende Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hond is uitgevoerd tussen 28 maart en 4 april is in zes kiesdistricten.

De NDP komt landelijk met 49 procent van de stemmen als grootste uit de bus. Het onderzoek is gedaan in Paramaribo, Wanica, Saramacca, Coronie, Nickerie en Para. Voor de overige vier kiesdistricten is op basis van de verkiezingsuitslag en de huidige stand van zaken in die districten een schatting gemaakt. Eerder hadden de onderzoeksbureaus Idos en Nikos afzonderlijk al een overwinning voor de NDP voorspeld.

NDP-voorzitter Desi Bouterse is met 49 procent van de kiezers achter zich verreweg de populairste presidentskandidaat. Chandrikapersad Santokhi (VHP) blijft steken op 12 procent en DOE-voorzitter Carl Breeveld bis een goede derde met 6 procent. Landelijk zou de NDP 46 procent behalen, V7 34 procent, Alternatieve Combinatie 8 procent, DOE 6 procent en de overige deelnemers samen 5 procent. Op basis van deze uitslag is de zetelverdeling als volgt: NDP (28), V7 (19), AC (2), DOE (1) en ANC (1).

In Coronie trekt de NDP de meeste kiezers (62%) en in Marowijne het minst (22%). Marowijne wordt gewonnen door V7 met 40 procent gevolgd door AC met 30 procent. In Commewijne is V7 het sterkst met 49 procent gevolgd door NDP met 39 procent. Ook in Sipaliwini wint V7 de slag met 35 procent van de stemmen. De NDP is daar goed voor 28 procent. De NDP is de enige partij die in alle kiesdistricten zetels zal behalen: Paramaribo (10), Wanica (4), Nickerie (3) Coronie (2), Saramacca (2), Commewijne (2) Marowijne (1) Para (2) Brokopondo (1) en Sipaliwini (1).