Belofte Ameerali: iedereen krijgt straks kans een huis te kopen


250De bouwsector zal enorm opleven, maar belangrijker is dat een ieder “met een redelijk salaris” straks de kans krijgt een woning te kopen.
Dit zei vicepresident Robert Ameerali dinsdag na afloop van de raad van ministers.

Ameerali zette gisteren uiteen hoe de regering van plan is de komende vijf jaar 18 duizend woningen te bouwen. Dit worden allemaal koopwoningen. Voor de sociale woningbouw is het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting modaliteiten aan het uitwerken.

Volgens Ameerali zal de regering zelf niet alle huizen bouwen. De overheid zal lokale en buitenlandse bouwbedrijven contracteren om sleutelklare woningen op te leveren. Die worden dan “tegen een redelijke kostprijs” doorverkocht aan burgers.
Het moet simpel zijn, zegt Ameerali. “Wie het betalen kan, gaat naar de bank en lost zijn hypotheek af, net alsof hij huurt.”

Ameerali zegt dat het bij bouwen niet alleen gaat om land. “Het gaat om de totale infrastructuur: is er water, licht, lopen er wegen?”

Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken vertrekt deze maand naar China om bouwplannen te bespreken met het Chinese bouwbedrijf Dalian. Met deze onderneming heeft hij enkele weken terug een memorandum of understanding getekend voor de bouw van vijfduizend woningen.